Wanneer start de termijn van een feitelijk partnerschap?

De referentiehuurder kan samenwonen met zijn/haar partner, zonder getrouwd te zijn of wettelijk samen te wonen. Dit feitelijke partnerschap moeten zij via een verklaring op eer bevestigen. Zo niet, beschouwt u de feitelijke partner als bijwoner. U vindt een sjabloon voor zo een verklaring op eer op Woonnet en op het SVK-intranet .

Wat is dan de start van dit feitelijke partnerschap?

U kijkt voor de start van het feitelijke partnerschap naar de datum waarop de referentiehuurder en de feitelijke partner de verklaring op eer ondertekenden. U kijkt dus niet naar de datum van domiciliëring of de datum van vaststelling.

Wat als ze al voor 1 januari 2020 feitelijke partners waren?

Dan mag u deze periode voor 1 januari 2020 ook meetellen als:

  • u een bewijs heeft van dit feitelijke partnerschap: een vroegere verklaring op eer, een vroegere schriftelijke melding (brief, e-mail, …). Belangrijk: de referentiehuurder moet duidelijk dit feitelijke partnerschap bevestigd hebben; alleen een bevestiging van de feitelijke partner is onvoldoende.  
  • in het bijvoegsel bij de huurovereenkomst een duidelijk partnerschap met de referentiehuurder staat en de partner de huurovereenkomst ook ondertekende. Belangrijk: alleen de ondertekening van de partner is onvoldoende: het partnerschap moet vermeld staan.
  • deze huurders al een procedure voor feitelijke bijwoonst lopen hadden, voor 1 januari 2020.

 

Update: 13/07/2021

Geldt voor een SHM en een SVK.