Premies voor het huren van een woning

Wonen-Vlaanderen biedt een premie voor:

Voor een overzicht van de beschikbare premies in uw gemeente voor het huren van een woning kijkt u best op www.premiezoeker.be 

Tussenkomst huurwaarborg

In bepaalde gevallen kan het OCMW ook tussenkomen bij de betaling van de waarborg die u als huurder moet betalen. Deze tegemoetkoming is afhankelijk van uw inkomen, de huurprijs, eventuele schuldenlast etc. Hiervoor gelden geen vaste criteria: iedere aanvraag wordt individueel beoordeeld aan de hand van een sociaal onderzoek. U neemt dus best contact op met het OCMW in uw gemeente.

Lagere huurprijs door vermindering van de onroerende voorheffing

Huurders die twee of meer kinderen met recht op kinderbijslag, een gehandicapt gezinslid of een oorlogsinvalide in het gezin hebben, kunnen aanspraak maken op een vermindering van de onroerende voorheffing

Is dit het geval, haal dan het meldingsformulier voor huurders van de website van de Vlaamse belastingdienst. De eigenaar zal dan een vermindering krijgen op zijn onroerende voorheffing, die hij moet aftrekken van uw huurlast. Indien u een sociale woning huurt, dan krijgt u de vermindering automatisch via de maatschappij die u de woning verhuurt, en hoeft u de mindering dus niet zelf aan te vragen. Meer inlichtingen over de vermindering van de onroerende voorheffing kunt u nalezen bij de Vlaamse belastingdienst.

Sociale huurwoning

Deze organisaties bieden sociale huurwoningen aan:

 

Vaak gestelde vragen

Wat is het verschil tussen de huurpremie en de huursubsidie?

De huursubsidie is een premie die u kunt ontvangen als u verhuist van een niet conforme of niet aangepaste woning naar een conforme en aangepaste woning en u voldoet aan de voorwaarden van het huursubsidiebesluit.

De huurpremie is een premie die u kunt ontvangen als u vier jaar op de wachtlijst staat voor een sociale woning en u voldoet aan de voorwaarden van het huurpremiebesluit.

Waar vindt u alle documenten om een huurpremie aan te vragen?

In principe ontvangt u automatisch een invulformulier in uw brievenbus als u aan alle voorwaarden voldoet.

Zie vraag: U heeft nog geen invulformulier ontvangen. Wat kunt u doen?

U ontvangt al een huursubsidie. Kunt u daarbij ook nog de huurpremie ontvangen?

Nee, beide premies kunt u niet samen krijgen.
Wat indien u een huursubsidie ontvangt volgens het oude stelsel (2007- 1/5/2014): de huurpremie wordt enkel ingesteld als het bedrag van de huurpremie hoger is dan de huursubsidie;
Wat indien u een huursubsidie ontvangt volgens het nieuwe stelsel (NHS, vanaf 1/5/2014): als men een aanvraag huurpremie heeft ingediend en er is een dossier huursubsidie dan stapt men over naar de huurpremie van zodra men vier jaar wachttijd heeft opgebouwd (Besluit van de Vlaamse Regering van 2/02/2007 en gewijzigd op 21 maart 2014 - artikel 9, eerste lid).

Meer vragen

Contact

Bezoekuren: van 9 uur tot 12.30 uur, enkel na afspraak. Voor algemene vragen over premies of de kwaliteit van uw woning kan u best eerst even te rade gaan bij uw gemeentelijke woondienst of woonwinkel in uw gemeente.

Adres: 
Wonen-Antwerpen
Anna Bijnsgebouw
Lange Kievitstraat 111-113 bus 54
2018 Antwerpen
Telefoonnummer: 

vrije bezoekuren op woensdag- en vrijdagvoormiddag tussen 08.30 uur en 12.30 uur of na afspraak (via wonen.limburg@vlaanderen.be).
Dossiers woonkwaliteitsbewaking kunnen enkel op afspraak.

Adres: 
Wonen-Limburg
VAC
Koningin Astridlaan 50 - bus 1
3500 Hasselt
Telefoonnummer: 

Bezoekuren: van 08.30 uur tot 12.30 uur. Voor algemene vragen over premies of de kwaliteit van uw woning kan u best eerst even te rade gaan bij uw gemeentelijke woondienst of woonwinkel in uw gemeente.

Adres: 
Wonen Oost-Vlaanderen
VAC - Virginie Lovelinggebouw
Koningin Maria Hendrikaplein 70 bus 92
9000 Gent
Telefoonnummer: 

vrije bezoekuren op maandag -en dinsdagvoormiddag tussen 08.30 uur en 12.30 uur of na afspraak (via wonen.vlaamsbrabant@vlaanderen.be).
Dossiers woonkwalteitsbewaking kunnen enkel op afspraak.

Adres: 
Wonen Vlaams-Brabant
Dirk Boutsgebouw
Diestsepoort 6 bus 92
3000 Leuven
Telefoonnummer: 

Bezoekuren: van 08.30 uur tot 12.30 uur. Voor algemene vragen over premies of de kwaliteit van uw woning kan u best eerst even te rade gaan bij uw gemeentelijke woondienst of woonwinkel in uw gemeente.

Adres: 
Wonen West-Vlaanderen
VAC Jacob van Maerlantgebouw
Koning Albert I-laan 1/2 bus 93
8200 Brugge
Telefoonnummer: