Privacyverklaring Wonen-Vlaanderen - Het verstrekken van tegemoetkomingen

1. Inleiding

Het agentschap Wonen-Vlaanderen respecteert uw privacy en al uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. De verwerking van persoonsgegevens gebeurt op een manier die in overeenstemming is met de eisen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (Verordening EU 2016/679, kortweg genoemd AVG) en eventuele andere wet- en regelgeving daaraan stellen.

In deze Privacyverklaring wordt uiteengezet hoe het agentschap met persoonsgegevens en de verwerking van deze persoonsgegevens omgaat in de afdeling Tegemoetkomingen.

De generieke privacyverklaring van het agentschap Wonen-Vlaanderen is terug te vinden op onze website.

2. Algemeen

2.1. Over de afdeling Tegemoetkomingen

De Afdeling Tegemoetkomingen is onder meer verantwoordelijk voor:

  • tegemoetkomingen en huisvestingspremies aan particulieren, zoals:
    • renovatiepremie, verbeteringspremie en aanpassingspremie
    • Verzekering Gewaarborgd Wonen
    • huursubsidie
    • huurpremie voor kandidaat-huurders van een sociale woning
  • het huurgarantiefonds
  • het urgentieplan voor de sociale huisvesting
  • de erkenning en subsidiëring van de sociale verhuurkantoren en huurdersbonden en de opvolging van erkende huurdiensten
  • de erkenning en waarborgverlening aan de erkende kredietmaatschappijen en de opvolging van sociale leningen
  • de subsidiëring van woonwagenterreinen
  • de opvolging van oude en uitdovende financieringsstelsels, zoals de mijnwerkersleningen, de huurcompensatie (voor kinderrijke gezinnen) en alternatieve financiering (bv. Domus Flandria).

2.2. Verwerkingsverantwoordelijke

Het agentschap Wonen-Vlaanderen is de verwerkingsverantwoordelijke in de zin van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit houdt in dat het agentschap beslist welke persoonsgegevens worden verwerkt, met welk doel dat gebeurt en op welke manier.

Binnen het agentschap Wonen-Vlaanderen is de afdeling Tegemoetkomingen er verantwoordelijk voor dat de persoonsgegevens van burgers in verband met een verzoek om tegemoetkoming ingevolge de artikelen 81 en 82 van de Vlaamse Wooncode in overeenstemming met de AVG en op behoorlijke en zorgvuldige wijze worden verwerkt.

3. Hoe verwerken wij uw persoonsgegevens?

Het agentschap Wonen-Vlaanderen verwerkt persoonsgegevens in de zin van artikel 4, sub 1, van de AVG. Persoonsgegevens zijn alle gegevens die informatie kunnen verschaffen over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook alle gegevens die u verstrekt in een aanvraagformulier (papieren of digitale aanvraag) om te genieten van bepaalde subsidies of premies.

De afdeling Tegemoetkomingen van het agentschap Wonen-Vlaanderen kan uw persoonsgegevens op verschillende manieren verkrijgen:  

  • We kunnen gegevens rechtstreeks bij u opvragen in een papieren of digitaal formulier of in documenten die u bij een formulier moet voegen. Wij kunnen uw gegevens ook verkrijgen wanneer u zelf het initiatief neemt om een tegemoetkoming bij ons op te vragen via een papieren of digitaal formulier met eventuele bijkomende documenten. Die documenten zijn opgesomd in de regelgeving.  
  • Daarnaast vragen we gegevens op bij andere overheidsdiensten die er al over beschikken. We leven daarbij altijd de bepalingen na over de bescherming van natuurlijke personen bij de verwerking van persoonsgegevens, die in voorkomend geval op federaal of Vlaams niveau vastgelegd zijn. Zo hebben we een aantal machtigingen gekregen om gegevens bij andere overheidsdiensten op te vragen.  

4. Categorieën van gegevens

Wij verwerken volgende categorieën van gegevens in kader van huursubsidie en huurpremie:

  • Identificatiegegevens: Naam en adres
  • Persoonlijke kenmerken: Geboortedatum
  • Contactgegevens: telefoonnummer, emailadres
  • Gezinssamenstelling: aantal kinderen
  • Gegevens over gezondheid: iemand van gezin gehandicapt ja/nee
  • Rijksregisternummer
  • Financiële gegevens: rekeningnummer om tegemoetkoming te storten, kinderbijslag ?, iemand van gezin belastingvrij beroepsinkomen ?
  • Gegevens over woning die verlaten wordt en gegevens over woning waarvoor subsidie wordt gevraagd (adres en staat van woning)

5. Grondslag van de verwerking

5.1. Het verstrekken van huursubsidie

De rechtsgrond voor de huursubsidie:
Op grond van artikel 81, §1 en artikel 82 van de Vlaamse Wooncode en artikel 2 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 2 februari 2007 kan het Vlaamse Gewest een tegemoetkoming verlenen in de huurprijs.

5.2. Het verstrekken van de huurpremie

De rechtsgrond voor de huurpremie:
Op grond van artikel 81, §1 en artikel 82 van de Vlaamse Wooncode en artikel 2 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2012 kan het Vlaamse Gewest een tegemoetkoming verlenen aan kandidaat-huurders.

6. Maatregelen in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

 

6.1. Bewaartermijn persoonsgegevens & dataminimalisatie

Het agentschap Wonen-Vlaanderen mag uw persoonsgegevens (naam en voornaam) niet langer bewaren dan noodzakelijk is voor het doel van de gegevensverwerking (artikel 5, eerste lid, sub e, AVG).

De behandeling van het aanvraagdossier naar aanleiding van het verzoek om een tegemoetkoming (hetzij huurpremie dan wel huursubsidie) wordt in beginsel, inclusief de daarin vermelde persoonsgegevens, in verband met de archiefverplichting uit de Archiefwet gedurende een periode van 7 jaar bewaard na afsluiting van dossier.

6.2. Beveiliging persoonsgegevens

Artikel 32 van de AVG verplicht het agentschap Wonen-Vlaanderen om passende technische en organisatorische maatregelen te nemen om het verlies van persoonsgegevens of onrechtmatige verwerking tegen te gaan.  Het agentschap zorgt daarom voor passende beveiliging van de persoonsgegevens die zij onder zich heeft, in lijn met de daarvoor geldende wettelijke eisen en richtlijnen.

Zo worden de (persoons)gegevens indien nodig tijdens verzending versleuteld en vindt de verzending van (persoons)gegevens plaats via een beveiligde verbinding. Het agentschap  draagt er zorg voor dat de persoonsgegevens volgens de geldende stand der techniek door middel van passende technische en organisatorische maatregelen worden beveiligd.  Daarnaast is de toegang tot persoonsgegevens beperkt tot daartoe bevoegde medewerkers van het agentschap. Deze medewerkers hebben alleen toegang tot deze persoonsgegevens voor zover dat noodzakelijk is voor de uitvoering van hun taken.

6.3. Verstrekking aan derden

De gegevens die u aan de afdeling Tegemoetkomingen geeft, kunnen wij aan derde partijen verstrekken indien dit noodzakelijk is voor de uitvoering van de hierboven (art 5) beschreven doeleinden.

Zo maken wij gebruik van derde, gespecialiseerde partijen aan wie wij de volgende taken uitbesteden: 

  • het verzorgen van de internetomgeving (webhosting, cloudsysteem);
  • het verzorgen van IT-infrastructuur (o.a. IT netwerk, dossieropvolgingsysteem,…);
  • het verzorgen (en verspreiden) van nieuwsbrieven en uitnodigingen.

Met elk van deze partijen (verwerkers) hebben we een verwerkersovereenkomst afgesloten waarin de nodige afspraken opgenomen zijn om de beveiliging en vertrouwelijkheid van uw persoonsgegevens te waarborgen.

Verder zullen wij de door u verstrekte gegevens niet aan derden doorgeven, tenzij dit wettelijk verplicht en toegestaan is, of wij hier een gerechtvaardigd belang voor hebben.

Wanneer u recht heeft op een tegemoetkoming, kunnen wij uw gegevens doorgeven aan lokale overheden in het kader van mogelijke extra premies die u zou kunnen verkrijgen mits het afsluiten van de nodige protocols.

7. Machtiging van de bevoegde autoriteiten en afgesloten protocollen voor het verwerken van bepaalde gegevens

Het agentschap Wonen-Vlaanderen of de overheidsinstanties waarvoor zij handelt als opvolger hebben voor een aantal verwerkingen van persoonsgegevens en/of gegevensoverdracht machtiging bekomen van Sectorale comités binnen de schoot van de Gegevensbeschermingsautoriteit van België (GBA) of van de Vlaamse Toezichtcommissie (VTC). De lijst met toelichting en referentie naar het machtigingsbesluit in kwestie wordt beschikbaar gesteld op de website van het agentschap (overzicht-machtigingen).

Met het van toepassing worden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming zijn de machtigingen opgeheven. De machtigingen worden daarbij vervangen door protocollen. Bestaande machtigingen blijven wel rechtsgeldig.

Het agentschap heeft in het kader van het verstrekken van tegemoetkoming, met name het verstrekken van huurpremies en huursubsidies de nodige protocollen afgesloten met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en stelt deze eveneens ter beschikking op haar website (overzicht-machtigingen).

8. Uw privacyrechten

U heeft onder meer recht op inzage in uw persoonsgegevens (artikel 15 van de AVG) en het recht om rectificatie of verwijdering van uw persoonsgegevens te vragen (artikel 16 en 17 van de AVG). Een verzoek om een afschrift kunt u sturen aan: 

Het Agentschap Wonen-Vlaanderen
T.a.v. de Data Protection Officer (DPO)
Betreft: Verzoek privacyrechten
Herman Teirlinckgebouw
Havenlaan 88 bus 40A
1000 Brussel
Telefoon: 02 553 17 52
E-mail: privacy.wonen@vlaanderen.be 

Zie ook onze algemene Privacyverklaring voor meer informatie over uw privacyrechten en hoe u ons kunt contacteren.

9. Over deze privacyverklaring

Deze specifieke privacyverklaring t.a.v. het verstrekken van tegemoetkomingen geldt voor de afdeling Tegemoetkomingen binnen het agentschap Wonen-Vlaanderen. De onder het agentschap Wonen-Vlaanderen ressorterende diensten en afdelingen kunnen aanvullende privacyverklaringen hebben. Voor specifieke informatie verwijst het agentschap naar het onderdeel waarmee u te maken heeft.

10. Wijzigingen privacyverklaring

Deze privacyverklaring wordt regelmatig herzien. Het agentschap Wonen-Vlaanderen behoudt zich het recht voor om deze privacyverklaring op ieder gewenst moment en om welke reden dan ook te wijzigen. De meest recente versie van de privacyverklaring is steeds beschikbaar op deze website:

  • uw privacy bij het gebruik van de website;
  • cookies bij het gebruik van de website.

Deze privacyverklaring is voor het laatst gewijzigd op 22 augustus 2019.