Mogelijkheden sociale huur huidige regelgeving
Oekraïense vluchtelingen kunnen op de volgende manieren worden opgevangen binnen de sociale huisvesting:
- verhuring buiten het stelsel van woningen die leegstaan in afwachting van sloop of renovatie aan een intermediaire instelling of aan particulieren
- verhuring buiten het stelsel aan een intermediaire instelling in het kader van noodopvang (van woningen die niet leegstaan in afwachting van sloop of renovatie)
- bijwoonst bij een sociale huurder
Verhuring buiten het stelsel van woningen die leegstaan in afwachting van sloop of renovatie
U kunt woningen die leegstaan in afwachting van sloop of renovatie verhuren buiten het sociaal huurstelsel aan een intermediaire instelling of rechtstreeks verhuren aan particulieren. Het maximum van 1% is hier niet op van toepassing.
Verhuring aan een intermediaire instelling
U kunt woningen die leegstaan in afwachting van sloop of renovatie verhuren aan een intermediaire instelling.
Rechtstreekse verhuring aan particulieren
Sinds 1 maart 2022 kunt u leegstaande sociale woningen rechtstreeks verhuren aan particulieren dus ook aan Oekraïense vluchtelingen. U moet wel voldoen aan de voorwaarden uit artikel 6.74 §1 van het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021: deze voorwaarden zijn nieuw sinds 1 maart 2022. In deze webinar worden de wijzigingen die in werking traden op 1 maart 2022 gedetailleerd toegelicht.
Verhuring buiten het stelsel in het kader van noodopvang van woningen die niet leegstaan in afwachting van sloop of renovatie
U kunt woningen ter beschikking houden voor noodopvang binnen het kader van verhuring buiten het stelsel. Dit gaat niet over woningen die leegstaan in afwachting van sloop of renovatie (zie daarvoor punt 1.2). De verhuring aan particulieren zelf gebeurt door een intermediaire instelling. Het maximum van 1% van uw patrimonium dat verhuurd wordt buiten het stelsel mag u echter niet overschrijden.
Bijwoonst bij een sociale huurder
Verschillende sociale huurders stelden de vraag aan hun verhuurder of ze Oekraïense vluchtelingen mogen opvangen in de sociale huurwoning.
De vluchteling uit Oekraïne beschouwt u als een tijdelijke bijwoner die tijdelijk verblijft in de sociale woning. De Oekraïense vluchtelingen zullen zich domiciliëren op de sociale woning, van zodra hun inschrijving in het vreemdelingenregister een feit is. In principe is het niet de bedoeling dat tijdelijke bijwoners zich domiciliëren op het adres van de sociale woning, waar ze tijdelijk (en dus niet duurzaam) verblijven. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de specifieke situatie waarin de Oekraïense vluchtelingen zich bevinden en rekening houdend met hun specifieke statuut.
Omdat de vluchtelingen uit Oekraïne initieel worden beschouwd als tijdelijke bijwoners, mogen zij ook komen bijwonen wanneer het aantal personen volgens het technisch verslag wordt overschreden (de bezettingsnormen uit de Vlaamse Codex Wonen). Wel mogen er geen onveilige of ongezonde situaties worden gecreëerd (overbewoning).
Over de melding van bijwoonst aan de gemeente vindt u meer info op de website van het departement Omgeving.
De opvang heeft geen invloed op de huurprijs die uw huurder aan u betaalt, zolang het gaat om een tijdelijke bijwoonst.
Als deze bijwoonst evolueert naar duurzame huisvesting in opvanggezinnen, dan ontstaat er een andere situatie. Op dat moment spreken we immers van een duurzame bijwoonst en moet de sociale huurder de bijwoonst melden aan de verhuurder. U moet dan met het inkomen van de bijwoner(s) rekening houden voor de huurprijsberekening. Ook de rationele bezettingsnormen van de Vlaamse Codex Wonen zijn van toepassing. Een duurzame bijwoonst is dus niet mogelijk wanneer de bezettingsnorm uit het technisch verslag wordt overschreden.
Van een duurzame huisvesting kan u spreken wanneer de vluchteling uit Oekraïne langer dan drie maanden in de woning verblijft. Dit is een richtlijn, u kan hier uiteraard enige flexibiliteit aan de dag leggen, indien daarvoor gemotiveerde redenen worden aangetoond (bv. na vier maanden zijn er concrete plannen om bij elders te gaan verblijven).