Noodwoningen

50% subsidie voor lokale besturen die investeren in noodwoningen

Na het grote succes van de projectoproep noodwoningen in 2020 en 2021, lanceert Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele in 2022 opnieuw een projectoproep noodwoningen in Vlaanderen. Met deze projectoproep stimuleert Vlaanderen het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van (al dan niet verplaatsbare) noodwoningen. Het Vlaamse Gewest neemt 50% van de kosten voor haar rekening, met een maximum van 145.000 euro per gerealiseerde noodwoning. Ook de renovatie en inrichting van bestaande noodwoningen komen in aanmerking voor subsidiëring.

De noodwoningen die in het kader van deze oproep worden verwezenlijkt worden onder meer ingezet in functie van het lokale woningkwaliteitsbeleid en het beleid ter preventie van uithuiszettingen. 

Indienen van uw projectvoorstel

U kunt uw projectvoorstel enkel indienen met het digitale aanvraagformulier. Dit zal beschikbaar zijn vanaf 1 juli 2022. Een projectvoorstel indienen gebeurt in zes eenvoudige stappen:

  1. Ga naar het formulierenloket: https://formulieren-wonen.vlaanderen.be/.
  2. Meld aan via beveiligde authenticatie zoals eID, itsme®,…
  3. Log in namens lokaal bestuur (indien u nog niet kan aanmelden namens uw lokaal bestuur, gelieve hiervoor contact op te nemen met de rechtenbeheerder van uw lokaal bestuur).
  4. Kies voor de projectoproep noodwoningen via de knop Selecteer.
  5. Klik op de knop Aanvraag opstarten om een nieuw formulier te openen.
  6. Vervolledig uw formulier of pas het aan t.e.m. 30 september 2022. Vergeet niet om na elke sessie uw gegevens te bewaren via de knop Sla wijzigingen op.

Heeft u een vraag? Neem dan zeker een kijk in Bestand het overzicht van vragen en antwoorden. Als u het antwoord daar niet vindt, aarzel dan niet om een mailtje sturen naar noodwoningen@vlaanderen.be.  

Enkele praktische tips:

  • Antwoord beknopt maar volledig.
  • Verklaar, motiveer en staaf de vermelde elementen in het projectvoorstel.
  • Bij twijfel neemt u contact op met het agentschap Wonen-Vlaanderen via het volgende mailadres: noodwoningen@vlaanderen.be.  
  • Stavingsdocumenten en bijlagen moeten aan het digitale aanvraagformulier worden toegevoegd.

De uiterlijke datum om - aan de hand van het digitale aanvraagformulier - uw projectvoorstel te versturen is 30 september 2022. Projectvoorstellen die we na die datum ontvangen of waarvoor het digitale aanvraagformulier niet is gebruikt komen niet in aanmerking. Na de uiterlijke datum van indiening kunt u geen wijzigingen of toevoegingen meer doen aan de ingediende projectvoorstellen, behalve op uitdrukkelijke vraag van Wonen-Vlaanderen.

We wensen u alvast veel succes en zien uw projectvoorstel met belangstelling tegemoet!