Zelfstandige woningen en kamers

Bij het controleren van de kwaliteit van een woning, maken we een onderscheid tussen een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement, studio) en een niet-zelfstandige woning (kamer).

Om een onderscheid te maken tussen een kamer en een zelfstandige woning bekijken we de 3 basisfuncties in de woning: de keuken, de bad- of douchefunctie en het toilet. Als minstens één van deze functies niet voorzien is in de woning, maar wel aanwezig is in of bij het gebouw voor gemeenschappelijk gebruik met andere bewoners, dan spreken we van een kamer of een niet-zelfstandige woning. Als u in een kamer woont, deelt u dus toilet, badkamer en/of keuken met andere bewoners in het gebouw.

Als de 3 basisfuncties wel aanwezig zijn in de woning zelf, dus voor individueel gebruik, spreken we van een zelfstandige woning. Als u in een zelfstandige woning woont, hebt u in principe dus uw eigen keuken, bad of douche en een toilet.

Let op: Ook in een zelfstandige woning kan badkamer, keuken of toilet ontbreken. Het gaat dan weliswaar om een woning met gebreken die niet aan de minimale normen voldoet.

Contact

Elke werkdag bereikbaar van 9 tot 19 uur.

Adres: 
1700 - Het gratis nummer van de Vlaamse overheid
Telefoonnummer: 

Meldpunt Woningkwaliteit voor de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant

Meldpunt Woningkwaliteit voor de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen